TaHaJJuD CiNtA

Tuesday, December 28, 2010

ReuNioN PJKN














Pada mulanya memang aku nak pi Reunion PJKN sebab dah hampir 2 tahun tak jumpa adik-adik PJKN. Sampai tukar cuti keje la, akhirnya berjaya jugak. Tapi bila “hari kejadian” aku tak larat sangat sebab letih keje dan selsema, selepas dipujuk oleh Kak Iena, aku pun bertolak ke Megamall Lanes di Seberang Jaya pada jam 1.30 petang dan aku sampai sana jam 3 petang.

Sampai ada lebih kurang dalam 8 orang adik-adik PJKN yang datang, yang lain maybe busy dengan aktiviti universiti masing-masing. Apepun aktiviti bermain bowling pun bermula pada hakikat permulaan nya memang aku tak larat dan “score” aku memang sikit giler la. Namun, bila melihat keletah adik-adik buat aku bersemangat bermain walaupun selsema. Hehehe, dan “score” aku meningkat memang bangga giler la sebab boleh buat “score” sampai 140 jatuhan pin untuk satu game.. hehehe..memang aku tak percaya la.. aku dapat number 6 dalam ranking dengan jatuhan pin dalam 3 game sebanyak 335 jatuhan pin dan average jatuhan 111 jatuhan pin.. hehehe, bangga seketika.. apepun aku puji lah adik-adik PJKN sebab semua dapat masuk Universiti hebat la korang dan yang paling tak sangka aku sambut 2 orang adik PJKN masa Minggu Siswa Lestari 2010/2011( Minggu Suai Kenal) kt USM iaitu Cassie dan Basirah.. hehehe..

Lepas habis main bowling, aku, Kak Iena, Kak Ariey, Abang Hasril dan Isteri ( Saudari Najla) aku pergi menonton wayang citer “Hantu Mak Limah Balik Kampung”..hehehe.. bising giler ketawa kitaorang kat depan kaunter tiket sebab aku salah sebut tajuk citer “Hantu Kak Limah Balik Rumah” mampus la aku nanti Mamat Khalid saman sebab sesuke hati tukar tajuk filem die..hahaha..

Apepun aku harap lepas nie kita buat Reunion lagi yea adik-adik PJKN ku… hehehe… balik cuti semester bagitau la yea.. roger-roger la kami disini.. hehehe..

salam kasih sayang,
Muhammad Nur Hapis Abdullah

Saturday, December 4, 2010

Di MaNaKaH TaNgGunGJaWaB KiTa???

Berdasarkan kes penderaan kanak-kanak yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat. Kes penderaan kanak-kanak semakin meningkat setiap tahun. Bagi tempoh Januari hingga April 2009, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) melaporkan merekodkan sebanyak 819 kes penderaan kanak-kanak di seluruh Negara. Daripada perangkaan itu, 549 kes melibatkan kanak-kanak perempuan sementara bakinya 270 kes pula kanak-kanak lelaki. Negeri yang paling banyak mencatat kes penderaan pula ialah negeri Selangor dengan 320 kes, didikuti Perak dengan 91 kes, dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan 79 kes.

Selain itu, statistik perbandingan pada tahun 2008 dan 2007 turut menunjukkan Selangor sebagai negeri yang paling banyak mempunyai kes penderaan kanak-kanak. Jumlah kes yang dicatat di Selangor untuk 2008 ialah 949 kes berbanding 816 kes pada 2007. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur berada di tangga kedua dengan 595 kes pada 2008 dan 444 kes pada 2007. Keadaan ini menunjukkan bilangan kes penderaan kanak-kanak di sekitar Lembah Klang sentiasa meningkat. Peningkatan ini berlaku ekoran daripada tekanan hidup yang tinggi dan tambahan jumlah penduduknya besar. Secara keseluruhannya di seluruh negara merekodkan sebanyak 2,780 kes penderaan pada 2008 berbanding 2,279 kes pada 2007.

Di sebalik peningkatan kes, JKM percaya masih banyak kes penderaan kanak-kanak yang tidak dilaporkan. Semua statistik ini ialah kes-kes yang dilaporkan tetapi saya percaya kes yang dilapor ini hanya mewakili dua peratus daripada kes yang berlaku di luar sana. Masih ada 98 peratus kes yang tidak dilaporkan. Dari segi kaum, beliau menyatakan bahawa sebahagian besar kes penderaan yang dilaporkan kepada JKM berlaku dalam kalangan kaum Melayu. Bentuk penderaan yang lazim berlaku pula ialah deraan fizikal, seksual dan emosi. Bagi tempoh Januari hingga April 2009, kes penderaan fizikal yang direkod ialah 523, seksual 230 kes (kebanyakannya melibatkan kanak-kanak perempuan) sementara emosi, 16 kes. Sehubungan dengan itu, masyarakat negara ini perlu meningkatkan peranan mereka kerana kebajikan kanak-kanak adalah tanggung jawab bersama.

p/s : Sejauhmanakah kita sebagai masyarakat memainkan peranan dalam menangani masalah penderaan kanak-kanak ini. Jadi saya menyeru diri saya dan juga masyarakat yang lain sama-sama lah kita dalam memerangi penderaan terhadap kanak-kanak kerana mereka lah bakal pemimpin masa hadapan kita.

Terdapat beberapa persoalan yang bermain di fikiran saya, mungkin rakan-rakan dapat menjawabnya..

1. Apabila melihat kes penderaan kanak-kanak yang agak keterlaluan, masyarakat perlu masuk campur a.k.a menyibuk??
2. Kenapakah masih kurangnya kesedaran untuk bermasyarakat di kalangan kita??
3. Pernahkah anda melihat sendiri kes dera dihadapan mata anda?? dan apakah tindakan anda??

Salam Ukhuwah,
Muhammad Nur Hapis Abdullah

Friday, December 3, 2010

MeRekA yAnG Ku RinDUi.. (^_~)

bersama dengan o-ney

adik yang paling comey..

ketua kumpulan embun - shafie


Kumpulan Embun - " kami dah kantoi!! anda bila lagi?? "

jejaka kumpulan embun..

Penghulu Kem RMJM Siri 2/2010 - Amir Naufal

bersama Hamirul Hakim (kembaq Byjan)

bersama gadis yang menceriakan kumpulan Embun..

Setelah sekian lama tak update blog, kini mempunyai masa terluang untuk meng’update’ blog. Cerita kali ini adalah tentang Program Kem Musim Cuti Sekolah Rakan Muda Jiran Muda Negeri Pulau Pinang, sedar tak sedar dah masuk tahun ke-empat aku join program nie sebagai fasilitator. Dah macam-macam ragam adik-adik yang dapat aku kenal. Ade yang baik, ade yang nakal memang berbagailah tapi yang penting mereka semua nya baik.

Mula-mula join program nie dengan Tapa, Gee, Abang Piah, Hasfarisham, Kamal dan Ummu. Dan kemudian diikuti dengan Maton dan jugak Miera pun dah join team nie. Dan di kem nie aku telah kenal ngan ramai fasi dan urusetia baru antaranya Abang Hasril, Abang Khairol, Kak Ayu, Kak Finas, Kak Arie, Kak Ina, Kak Tie, Kak Linda, Abang Zul, Abang Syariman, Shiema (UM), Baby Boy (UPSI), Mummy Ta, Lan (kembaq Nabil), En. Guru, Cik Wan, dan ramai lagi la. Dulu masa program nie peserta mencecah sampai 200 orang , satu kumpulan sampai 23 orang tapi kini peserta telah dikurangkan sehingga 40 orang untuk satu siri kem kerana budget telah dikurangkan oleh kerajaan. Berbagai tempat kem yang telah ku pergi antaranya Maktab Rendah Sains Mara Transkrian, SMK A Nibong Tebal, SMKT Bukit Minyak dan Komplek Rakan Muda Jawi, SPS, Pulau Pinang.

Kesan yang mendalam masa mula-mula join program nie adalah ada sorang budak nie memang nakal tahap dewa la tapi bila die join program nie Alhamdulillah die dah berubah bila kami jumpa pada siri seterusnya. Dan berbagai ragam lagi la yang menjadi ingatan aku antaranya ada peserta kem bila dengar suara kem komandan akan semput, penat jugak la menghantar ke klinik setiap kali die semput.

Kenangan yang lain adalah pada satu malam disebabkan mulut celupar seorang peserta lelaki nie yang mengata pada seorang peserta perempuan menyebabkan semua peserta tidur pada jam 3pagi, tak cukup dengan tue pada awal-awal pagi tue hamper 20 orang yang pengsan sebab penat. Tapi Alhamdulillah berkat kesabaran semua fasi dan urusetia, peserta yang pengsan dirawat penuh dedikasi.. hahaha.. kelakar sangat sampai ade peserta yang dibawa balik tidur kat bilik urusetia la. Dan banyak lagi la kenangan yang tercipta di kem ini yang tak dapat dilupakan.

Kem RMJM Siri 1/2010 adalah kenangan yang tercipta bila peserta-peserta kem buat reunion majlis berbuka puasa, Alhamdulillah 20 orang yang hadir. Tahniah buat kalian!!

Buat peserta atau adik-adik Kem RMJM Siri 2/2010 kali nie korunk pun best jugak !! moga rancangan kalian untuk membuat reunion tercapai.. amen..insya allah.. di sini saya selitkan beberapa kenangan yang tercipta pada Kem RMJM Siri 2/2010..

Salam sayang buat adik-adik kem RMJM antaranya - Fahmi, Fareez Salleh, Byjan, Dzahir, Ella, Ema, Faiq, Fayadh, Hamzi, Nadya Nadira, Naim, Pait, Shahanis, Shahirah, Shamin, Zulfeqar, Amir Naufal, O-ney (Haris), Shafie, Luqman (abang polis), Honey, Shaza, Ieka, Iera Syahirah, Furqan, Syazwan, Azwan, Amirah, dan yang lain-lain lagi.. maaf buat nama yang tak ada sebab ramai sangat.. apapun anda semua tetap dalam kenangan.

“Kenangan yang tercipta adalah pengubat kerinduan antara kita”

Salam Khilaf,

Muhammad Nur Hapis Abdullah


Tuesday, August 17, 2010

CeriTerA aKu DaN MeReKa...

adik rahmatiah, yang agak pemalu orangnye bila bergambar..
adik bazilah mempunyai sifat ke"ibu"an
adik shafiq yang sentiasa busy..
kak ayu yang cute dan comeyyy...
kak finas yang santunnyer..
kak ina yang kiut kemabar farhan af..
kak arie yang makin ayu skunk..
kak sriminangwati.. yang caring..
kak arita, peminat sailormoon..
kak zah, cikgu yang garang tapi cumelll..ah, cikgu yang garang tapi cumelll..
kak coai bersama suami dan anaknye yg dlm perot tue..
ayu, gadis yang agak blurrr...
iqlima, si minah jepun nie..
zana yang sentiasa kemaih..
maslika yang sentiasa berbunga..
humaira yg garang..tapi dalam hati ade bunga..
sapik yang kuat makan..
tapa yang comey!! ahaks..


Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman


p/s : bait-bait lagu ini ku tujukan khas buat kalian.. entahlah kenapa di saat-saat aku keseoranag di bumi minden ini..aku bertambah rindu akan gelak-tawa, nasihat dan marah korunk yang sentiasa berbisik di telinga dan bermain di minda ini.. SARANG HAE..

Wednesday, July 28, 2010

SaHaBaT SeJaTi..


Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi


ku tujukan khas buat sahabat-sahabatku.. ku memohon keampunan andai sepanjang perkenalan diri ini telah melukakan kalian sama ada zahir mahupun batin..

MAAFKAN AKU.., Mustapa Hamidin, Noor Humaira Omar, Mohd Shafiq Saiddon, Maslika Ramli, Siti Zanariah Zailani, Mohd Khairol Azhar Awam, Nurehan, Aizat Khairi, Nor Iqlima Abdul Rahman, Nuridayu Ibrahim, Abd. Rahman Aziz, Mohd Rafiq Mujilan, Nur Syafawati Samsuddin, dan Nor Azlan Mat Isa









Monday, July 19, 2010

RaSa Ini kU LuAhKan...

adakah ini merupakan senyuman terakhirku..

Kadang2 apa yang berlaku, tak seperti apa yang kita harapkan.. Apa yang kita impikan, tak semestinya menjadi kenyataan.. Kerana harapan dan impian bukan milik semua walaupun dah dilakukan sesempurna mungkin.. hati menangis tak siapa tau..



begitulah apa yang dapat aku luahkan dari hati yang tak jemu menyimpan perasaan suka duka,pahit manis kehidupan seorang manusia. masih tidak mengerti dengan kehidupan yang penuh cubaan dan dugaan. Masihkah ada sinar bahagia di hati ini tatkala ia di lukai?? Adakah dengan maaf mampu membasuh luka yang terpalit?? semua itu tidak mampu lagi aku memikirkan?? aku hanya mampu berdoa pada-MU..agar dibuka pintu penyelesaian ini..

Monday, July 12, 2010

TaHniaH PPSL InDaH KeMbArA

PPSL IK
karya pelajar baharu wat PPSL IK
kenangan bersama semua pelajar baharu IK

Assalammualaikum w.b.t, Salam Sejahtera, Salam 1 Malaysia, Salam ASPIRASI Menjunjung TRANSFORMASI..1 Siswa 1 Malaysia 1 Aspirasi..


Sepanjang aku berada di bumi minden ini, kali pertama dalam sejarah PPSL dan juga mungkin dalam sejarah PPMS iaitu pelajar-pelajar baharu meraikan perkenalan mahupun ukhuwah antara pelajar baharu dan PPSL.. aku berasa kagum dengan PPSL Indah Kembara kerana pelajar baharu telah mengadakan satu majlis khas untuk menhghargai mereka semua yang telah berjasa kepada pelajar-pelajar baharu di USM.. Tahniah buat semua PPSL IK, anda menjadi kebanggaan semua PPSL dan USM.

Teruskan perjuangan ini..!! Salam ASPIRASI menjunjung TRANSFORMASI!!!

Friday, July 9, 2010

Pembimbing Program Siswa Lestari (PPSL)

Assalammualaikum w.b.t, Salam Sejahtera, Salam 1 Malaysia, Salam ASPIRASI Menjunjung TRANSFORMASI..1 Siswa 1 Malaysia 1 Aspirasi..

Tahun ini masuk kali ke-2 aku menjadi PPSL (Pembimbing Program Siswa Lestari)..kali ini aku jadi PPSL berbeza dari sebelum ini kerana tanggungjawab yang aku pikul terlalu besar berbanding fizikal diri ini.. apapun aku cuba membuat yang terbaik untuk semua..

kali ini kursus persediaan PPSL diadakan di Kem BTN Ulu Kenas, Kuala Kangsar, Perak..pengalaman yang menarik masa kursus adalah kali ini fasi-fasi kami adalah senior-senior PPMS (Pembimbing Pelajar Minggu Suaikenal).. mereka lah yang menyambut kami masa kami 1st year dahulu.. tunjuk ajar dari Kak Zah (Penghulunita Fajar Harapan 06/07) amat berharga buat diri ini.. tanpa beliau tak akan aku dapat berdiri hingga ke saat akhir ini.. masa di kem ini kami diberi latihan fizikal dan mental yang mantap agar kami dapat melalui keadaan sebenar masa Program Siswa Lestari dengan kuat.. kami dibawa meredah hutan di waktu hening pagi, memasak didalam hutan dan berbagai lagi.. bagi aku semua itu pengalaman yang tak akan aku lupakan..

kali ini bertugas sebagai PPSL tanpa kehadiran orang yang banyak memberi semangat disisi iaitu Murshidan aka Along, Mustapa Hamidin, Shafiq Saiddon dan Humaira Omar.. hati ini sedih sangat.. sebab hanya mereka sahaja yang memahami diri ini dan tanpa mereka juga aku tak akan pergi sejauh ini di bumi minden ini.. apapun terima kasih sesangat buat semua geng-geng Induk yang menceriakan diri ini.. terima kasih bebanyak buat Zana, Bazilah, Shafiq Aziz, Mai, Izwan Ali Imran, Hafiz DTSP, Jun IS, Nik Hussein (adik angkat ku di Kg. Sg. Burung), Hazim, Chin Soon, Farah Hain PTPTN dan yang lain lagi.. banyak pengalaman baru yang aku belajar sepanjang menguruskan INduk, penat sangat sebab kami merupakan peringkat perancangan.. tak semua orang memahami tanggungjawab kami di Induk.. apapun kami semua kena tenang menghadapi kritikan..terima kasih kepada semua yang mengkritik kerana kritikan anda akan menjadi kami berusaha dengan lebih baik..

kami semua di Induk memohon maaf kepada semua PPSL USM andai percakapan, nasihat mahupun perbuatan kami meninbulkan sakit hati atau mengguris hati kamu semua.. jangan lah kerana kesalahan kecil kami ini ukhuwah antara kita terputus..sesungguhnya ukhuwah yang terjalin selama ini adalah satu ukhuwah yang mulia di sisi-NYA..

Salam ASPIRASI Menjunjung TRANSFORMASI...!!!

Thursday, June 3, 2010

TaHaJJuD CiNtA


Kau Datang Ketika Duka
Dan Bintang Bercahya
Tunjuk Ku Ke Jalan Syurga...

Ku Haus Di Tengah Laut
Lemas Mencari Tempat Berpaut
Kirimkan Aku Kekuatan
Peta Pedoman Di Kesesatan...

Ku Sunyi Dalam Gembira
Perit Pedih Tanggung Derita
Sungguh Aku Bukan Wali
Yang Suci Dari Hina Dan Benci...

Terlalu Lama Aku Mencuba
Terlalu Banyak Cinta Yang Ku Damba
Tiada Yang Sempurna Hanyalah Fana
Tuhan Ampuni Hambamu...

Ku Rebah Di Dada Malam
Memecah Dendam Yang Lama Diam
Ku Tanggalkan Baju Dunia
Dakap Ku Dengan Selimut Syurga...

Ya Tuhanku Hanya Padamu
Tempat Mengadu Segala Rindu
Limpahi Ku Rahmat Kasih Mu
Dalam Tahajjud Cinta Bersujud...

Friday, May 7, 2010

kHaS BuAt aDiK-aDiK Ku..

Farah asmaq "chubby"
Fida dh mcm "mak tiri" kalau marah orang
izwan yang kuat merajuk
ehsan perasan "ensem"
Nik Anas yg perasan "macho"
aqwa yang kuat menangis
syida yang kuat bersukan
Mai yang rajin beriadah..
kasa yang pandai bermadah..
huda yang suka "pijak orang"
jejaka yang menjadi pujaan ramai, Abuzar
Idzuan yang penuh dengan kemisterian..


sedih rasa hati ini..mereka dah balik kampung tapi tidak sempat berbual panjang.. walaupun mereka bukanlah "adik kesayangan/ exco kesayangan/ junior kesayangan " aku tapi kerana MPDFH 09/10 ini kami bertemu.. dan kenangan yang ada akan aku simpan di hati.. alhamdulillah pergorbanan yang aku lakukan penuh dgn kmanisan pertemuan bsama mereka..walaupun pahit yang kurasa lebih banyak berbanding kemanisan.. tapi kemanisan yang mereka beri ini lebih bernilai dan mampu menutup segala kepahitan di hati ini..

buat Idzuan "J", Huda, Kasa, Mai, Fida, Aqwa, Izwan "A", Ehsan, Abuzar, Nik Anas, Syida, Farah Asmaq..
adik-adik hayatilah lirik lagu nie dengan hati yang terbuka kisah kita ada disini untuk masa depan kita..

Andainya aku bertanya
Padamu tentang bahagia
Di mana nilai setia
Di manakah puncak cinta

Mahukah engkau mengerti
Harapan serupa mimpi
Ianya dapat terjadi
Atau hilang tak berganti

Sejarah mengajar kita
Menjadi lebih dewasa
Meniti arus angkara
Lupakan kisah yang lalu
Teguhkan tugu imanmu
Doaku buatmu adik

Yang dulu usah dirindu
Hilangkanlah dari hatimu
Doaku buatmu adik

abg apit mendoakan kejayaan kalian di masa hadapan.. terima kasih atas segala kenangan yang kalian beri..abg apit rasa tak sia-sia abg apit berkorban untuk menjadi YDP MPDFH 09/10.. walaupun pelbagai perkara pahit yang abg apit lalui sepanjang mempimpin MPDFH 09/10 tapi kemanisan tetap abg apit rasa dari kalian..
abg apit bersyukur ke hadrat ilahi kerana ditemukan kita.. memang benar ckp org selama ini.."melihat kebahagiaan orang lain akan menyebabkan kita lebih bahagia dari mementingkan kebahagian diri sendiri"

biarpun abg apit tak selalu dapat bersama dengan sahabat-sahabat abg apit, korban kan hobi, korbankan minat, korbankan masa dan segala-galanya namun abg apit tetap gembira kerana diberikan yang terindah dari kalian disebabkan pertemuan ini..

abg apit memohon maaf pada kalian andai diri ini ada terkasar bahasa yang telah menyakitkan hati kalian, tercubit, tertampar, terpukul, tertendang dan tergeget..hikhik.. dan abg apit jugak mintak maaf andai diri ini telah menentukan atau mengatur hidup kalian sepanjang kita bertemu..kalau ada jodoh dan di izinkan olehNYA kita akan bertemu lagi..

salam sayang dan kekhilafan..
muhammad nur hapis abdullah aka pawana berdarah